Marimekko design uit Finland

Marimekko, kleurrijk, vrolijk en duurzaam 

Marimekko, Finse lifestyle die de wereld en je hart verovert

Marimekko, de Finse designlegende die de wereld en je hart verovert, staat bekend om zijn kleurrijke en gedurfde patronen. Geïnspireerd door de prachtige natuur en het dagelijks leven in Finland, weet Marimekko een unieke stijl te creëren die direct herkenbaar is. De patronen zijn levendig en speels, met heldere kleuren en opvallende vormen die zorgen voor een vrolijke en energieke uitstraling.

Scandinavisch design

Niet voor niets wordt Marimekko internationaal erkend als een symbool van Scandinavisch design. Het merk heeft een tijdloze aantrekkingskracht en weet moeiteloos een brug te slaan tussen traditie en vernieuwing. Of het nu gaat om kleding, interieuraccessoires of serviesgoed, Marimekko blijft verrassen en inspireren met zijn unieke en eigenzinnige ontwerpen.

Duurzaam gemaakt én in gebruik

Marimekko is een Finse designlegende die de wereld heeft veroverd met haar duurzaam gemaakte producten. Het merk hecht veel waarde aan duurzaam materiaalgebruik en zorgt ervoor dat haar producten op ethische wijze worden geproduceerd. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met zowel mens als milieu tijdens het productieproces.

Daarnaast heeft Marimekko oog voor de lange levensduur van haar producten, waardoor ze niet snel vervangen hoeven te worden. Dit draagt bij aan het minimaliseren van afval en restmateriaal. Bovendien maakt het merk gebruik van milieuvriendelijke verven en inkten, waardoor schadelijke stoffen zoveel mogelijk worden vermeden. Door al deze aspecten te combineren, zorgt Marimekko ervoor dat haar producten niet alleen mooi zijn, maar ook op verantwoorde wijze worden gemaakt en gebruikt.

Marimekko kopen

Marimekko fan? Dan weet je dat je dit toffe merk toch niet heel vaak tegenkomt in de Nederlandse winkelstaat. Bij Kleuroptafel in Rotterdam ben je aan het juiste adres. Zowel online als in de stenen winkel in Rotterdam kan je een enorm uitgebreide collectie van dit populiare Finse lifestyle merk bekijken en kopen. Van potloden en opschrijfboetjes en papieren servetten tot complete serviezen en het enorm uitgebreide aanbod aan keukentextiel en acrylcoated tafelkleden van de rol die terplekke op maat worden gesneden. Volg Kleuroptafel via Instagram, dan weet je precies wanneer er nieuwe Marimekko items binnenkomen. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Marimekko oiva servies kleuroptafel

Marimekko Oiva Servies

marimekko keukentextiel

Marimekko keukentextiel
 
Marimekko tassen en accessoires
 
Marimekko stoffen, tafelkleden, etc
 
Marimekko woonaccessoires
 
Marimekko outlet
Marimekko alles met het Unikko dessin
marimekko rasymatto dessin
Marimekko alles met het Räsymatto dessin

marimekko ihr papieren servetten

Marimekko x Ihr papieren servetten en tafellopers

 

Wat meer over de geschiedenis van Marimekko 

Het Finse textielbedrijf Marimekko werd in 1951 in Helsinki opgericht door Armi en Viljo Ratia. De naam, die letterlijk 'Mari's jurk' betekent, of ook wel staat voor 'eenvoudige alledaagse kleding'.

Marimekko is vooral bekend geworden met de gedurfde ontwerpen, sterke kleuren en vernieuwende vormen van de textielproducten waarmee het bedrijf in de jaren zestig internationaal doorbrak. Mijlpalen in de verdere geschiedenis van Marimekko zijn de Unikko serie van Maija Isola en de soms tribal aandoende Siirtolapuutarha collectie met het Oiva servies van Maija Louekari en Sami Ruotsalainen.

Marimekko en zijn oorsprong

De oorsprong van het bedrijf Marimekko gaat terug naar het textielbedrijf Printex, dat in 1949 werd opgericht door Viljo Ratia als antwoord op de dringende behoefte aan kleding in de naoorlogse jaren. Armi Ratia, de vrouw van Viljo, ontwierp ook enkele patronen die goed verkochten, maar ze zag zichzelf niet als ontwerper. Daarom kwam de jonge en ambitieuze Maija Isola naar Printex als nieuwe hoofdontwerper.

Marimekko-kleding in de jaren 50

Marimekko werd in 1951 opgericht met als doel de marketing van de meubel- en kledingstoffen van Printex over te nemen. Toen Marimekko in het voorjaar van 1951 de eerste collectie presenteerde – voor die tijd ongebruikelijk vrolijke en kleurrijke mode – was de respons groot.

In 1953 trad Vuokko Eskolin-Nurmesniemi toe tot het ontwerpteam en startte een "anti-mode" ontwerpbeleid. Met gedurfde snitten, basisstoffen en een vooruitstrevend merkimago zette Eskolin-Nurmesniemi trends in plaats van ze te volgen. Zo wist het bedrijf Marimekko tegen 1955 financieel het tij te keren en verwierf het een internationale reputatie toen het zijn producten presenteerde op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958.

Swingende zestiger jaren

De Wereldtentoonstelling van Brussel leverde een aantal exportcontracten op en zo vond Marimekko-kleding ook haar weg naar Amerika, waar de toenmalige presidentsvrouw Jacky Kennedy zeven jurken kocht, waardoor het bedrijf een sterke internationale media-aanwezigheid kreeg.

Eind jaren vijftig verliet Vuokko Eskolin-Nurmesniemi Marimekko en richtte Vuokko Oy op. Annika Rimala nam daarna de artistieke leiding bij Marimekko over.

Door puur katoen te gebruiken in plaats van het toen nieuwe "wondermateriaal" nylon, verwierp Marimekko duidelijk de trend van die tijd en versterkte het haar imago als onconventioneel bedrijf. Juist vanwege dit imago, terug te vinden in Annika Rimala's eenvoudige, chique en casual kledingstijl en gedurfde en kleurrijke stoffen, was Marimekko in de jaren zestig erg populair, vooral bij vrouwen in creatieve beroepen.

Marimekko in de jaren 70 tot nu

Waar de jaren zestig werden geïnspireerd door design uit het ruimtetijdperk en psychedelische kleuren, zagen de jaren zeventig een terugkeer naar serieuzere en conformistische ontwerpen. De Tasaraita-collectie van Rimala uit 1969 is daar een voorbeeld van: het uniform gestreepte kledingassortiment omvatte T-shirts, nachthemden, ondergoed en overhemden en was bedoeld als aanvulling op de steeds populairder wordende jeansmode. Ondanks, of misschien juist dankzij, de sobere eenvoud werd de serie met de blauw-wit en rood-wit gestreepte patronen een echte bestseller.

Marimekko tegenwoordig

In oktober 1979 stierf Armi Ratia en Marimekko werd in 1985 verkocht aan de Amer Group. Hoewel het motto van de oprichter van het bedrijf, volgens hetwelk "men moet anders zijn", nog steeds werd nagestreefd, bleef de belofte van groot commercieel succes onvervuld. Noodgedwongen nam Kirsti Paakkanen het bedrijf in 1991 over en leidde Marimekko uit de rode cijfers naar een nieuwe toekomst.

Tegenwoordig ontwerpt en produceert Marimekko niet alleen hoogwaardige mode, stoffen en tassen, maar biedt het ook een breed scala aan producten van keramiek, glas en vele andere meubels voor de badkamer, slaapkamer en woonkamer. Vooral de kussens van Marimekko doen denken aan de kleurrijke kledingstukken van vroeger. Naast de legendarische patronen van Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmesniemi en Annika Rimala presenteert Marimekko nu tal van andere ontwerpen van Finse nieuwkomers en designgrootheden als Ikka Suppanen, Nina Pirhonen en Harri Koskinen.

Naast de succesvolle designseries Unikko, Pieno Unikko, Tasaraita en Siirtolapuutarha met het Oiva servies zijn er in de loop der tijd nog vele andere collecties bijgekomen. Naast gedurfde kleurencombinaties maakt Marimekko altijd indruk met gedurfde en onmiskenbare zwart-witpatronen - zoals Räsymatto.

 

Als eerste op de hoogte van de acties, nieuwtjes en aanbiedingen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief! 

Kleuroptafel De Winkel

Nieuwe Binnenweg 255A
3021GD Rotterdam

Open van di - vr van 11 tot 18 uur
Zaterdag van 11 tot 17 uur

Voor route en parkeren kijk hier

Verzendkosten

NL €5,95 (gratis bij bestelling boven €100,-)
BE €7,95 (gratis bij bestelling boven €100,-)

Binnen 48 uur verzonden
Heeft het haast? Stuur even een extra mailtje aan: info@kleuroptafel.nl


Afhalen? Nieuwe Binnenweg 255a Rotterdam
Openingstijden zie hierboven
 

Kleuroptafel:

  • online, maar wél persoonlijk
  • nu zelfs ook een echte winkel!
  • altijd wat 'anders dan anders'
  • exclusieve merken en producten
  • opvallende ontwerpen
  • alles uit voorraad
  • cadeautjes, zelfs voor jezelf 
  • persoonlijk advies via mail, app of telefoon
  • een kleine zelfstandige, die blij is met elke aankoop die je hier doet!

Bij Kleuroptafel vind je leuke, mooie, unieke en kleurrijke spullen om je tafel mee te dekken. Van serviezen tot servetten en van bekers tot bestek in meer dan 22 kleuren! Het assortiment is door mij persoonlijk en met zorg geselecteerd. 'Anders dan anders' en vaak opvallend van kleur of ontwerp. Alles is op voorraad en iedere bestelling pak ik met zorg en plezier voor je in. Koop je iets bij Kleuroptafel, dan koop je bij een zelfstandige die blij is met elke aankoop die je doet – hoe groot of klein dan ook.  

Fijne dag! Titia Olieman

© 2011 - 2023 kleuroptafel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel